Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


      Polgármester- Dús Ildikó

              Jegyző-Stuberné Dr: Eckert Ella

          Képviselők-Eke Tamás

                          -Kisházi Györgyné

                          -Dohorné Szilasi Anikó

                          -Kovács Mihály

                         


Magyardombegyház község adatai

Terület : 764 ha,
Lakosok száma : 304 fő,
Lakások száma : 168.
GPS koordináták : 46.37942, 21.07411
EOV koordináták : 805900, 117013

Polgármesteri Hivatal címe :
5838 Magyardombegyház, Zalka Máté u. 61.

E-mail: mdhaz@freemail.hu

Csődközelben vannak a kis falvak

2010. augusztus 2. 19:03 Cs. I. - K. E.

NAPI SZAVAZÁS | Az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű települések közül nem minden igénylő kapott támogatást. A „kiesőknek” a júliusig folyósított előleget is vissza kell fizetniük. Több település idén már nem is pályázott az egyre szigorodó feltételek miatt. A dél-békési kis falvak is nagy bajban vannak.

Magyardombegyházon mindössze 284-en laknak. A kistelepülés minden évben pályázni kényszerül az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő települések (önhiki) támogatására. Alacsony a lélekszám, így a normatíva is csak cseppen, nem pedig csurran a falu kasszájába, amely most már üres.

 

— Az utóbbi két évben nyertünk, de a 2008-as önhikiből 632 ezer forintot, a 2009-ben kapott összegből 1,7 millió forintot vissza kell fizetnünk, méghozzá kamatostul — mondta Dús Ildikó polgármester. A falu idén is pályázott.
— Előlegként a 2009-es támogatás 70 százalékát igényeltük, melyet a Magyar Államkincstár (MÁK) július 31-éig folyósított. A hiánypótláskor sem merült fel, hogy kiesünk a rostán — folytatta a településvezető.

Az idei előleget is vissza kell fizetniük. A havi törlesztőrészlet összességében több lenne, mint amennyi normatívát kap a falu. A magyardombegyháziak levélben kérték a MÁK elnökét, hogy december 31-éig függesszék fel a visszafizetést. A térség országgyűlési képviselőjétől is ígéretet kaptak, hogy amiben lehet, segít.

— Képviselő-testületünk úgy döntött, átgondoljuk, hogyan lehet tovább csökkenteni a feladatellátást. Minden társulásban működik: az óvoda, az iskola, a körjegyzőség, az egészségügy. A drasztikusan lecsökkent gyermeklétszám miatt a Kisdombegyházzal társulásban fenntartott óvodánk működésének szüneteltetése jöhet szóba, ahová 8 ovis és két bölcsődés jár — vázolta a polgármester, aki attól tart, nehéz helyzetük a társulások működését is veszélybe sodorhatja.

A szomszédos Kisdombegyház idén már nem pályázott önhikire. Nekik is vissza kell fizetniük az előző két évi önhiki egy részét, erre 12 havi részletfizetést kaptak. Az idei előleget pedig egy összegben térítették meg, hogy megússzák a kamatot — tudtuk meg Tonka Istvánné polgármestertől.

A békéssámsoni önkormányzat több mint tíz éve igényli az úgynevezett önhikis támogatást. Barna Jánosné polgármester úgy fogalmazott, szerencsére minden alkalommal megítélték részükre a pénzt. Az már más kérdés, hogy amit kapnak, mire elég.

— Idén több mint 31 millió forintot igényeltünk, a megítélt támogatás 16,6 millió forint. Az a mi nagy bánatunk, hogy az állami támogatás és saját bevételeink mértéke nem követi az inflációt. Mindent elkövetünk a feszes, takarékos gazdálkodás érdekében — érvelt a település vezetője. A jelenleg is zajló beruházásuk a közüzemi számlák csökkentését szolgálja. A község valamennyi oktatási-nevelési intézményében az ilyen felújításokat már megtették

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

alprostadildrugs.com

(how much alprostadil vials, 2021.04.08 03:16)

recommended doseage of alprostadil suppository https://alprostadildrugs.com/ injectable drugs for ed

vegavardenafil

(vardenafil hcl generic, 2021.04.04 02:22)

vardenafil tablets https://vegavardenafil.com/ vardenafil hcl generic

elitadalafill

(tadalafil 40 mg daily, 2021.04.03 18:46)

tadalafil 30 mg https://elitadalafill.com/ tadalafil generic

Buy Real Xenical KelbyMn

(KelbyMn, 2019.10.18 19:14)

Regaine Propecia Difference <a href=http://gnplls.com>levitra tiempo de duracion</a> Amoxicillin Gluten Propecia Depression Reversible Priligy Dosierung

Cephalexin Uses Strep Throat Stevbribia

(StevPlesty, 2019.09.18 02:32)

Cephalexin Breastfeeding Lip Balm <a href=http://xbmeds.com></a> Will Propecia Work Forever Thinning Hair

Cialis Generico Economico LesHish

(LesHish, 2019.09.18 02:05)

Cialis Achat Ligne Il Cialis Fa Male <a href=http://6drugs.com>п»їcialis</a> Cephalexin Vs Keflex Cephalexin Generic

bevételnövelés lehetősége

(Annamária, 2011.04.20 13:47)

(segítő szándék, 2011.04.20 13:45)
Szerencsétlen pénzügyi helyzetüket olvasva az Indexen (sajnos csak) egy ötlet jutott eszembe -mint láttam, nem elsőként: mi lenne, ha az Önkormányzatuk a többi bevételt remélő településhez hasonlóan (Tápszentmiklós, Márkháza, Marcali((ez utóbbi csak 2,5MFt alatti adóalapú vállakozásoknál))stb) eltörölnék a helyi iparűzési adót, hogy a költségcsökkentésre éhező vállalkozások bejelentkezzenek a településre, ezzel is mutatva, hogy igenis minden lehetőséget megragadnak. Tévedés ne essék, ha lenne miből, én magam is segítenék a településnek, hogy ismét méltó helyre kerüljenek.
Sok sikert és minél több támogatót kívánok Önöknek!
Üdvözlettel Annamária Kóspallagról

Kedves Polgármester Asszony!

(Kovács Mátyás, 2011.01.31 15:30)

Lehet, hogy mégis csak lesz valami megoldás, és elkerülhetjük az elkerülhetetlent. Figyelmébe ajánlom
http://index.hu/belfold/2011/01/30/31_milliardos_adossagelengedes_jon_iden/
Üdvözlettel!

bernathcsillag@gmail.com

(Bernáth Csilla, 2010.09.30 14:30)

Kedves Polgármester Asszony!
Láttam a Hír TV-ben az elkeseredett erőfeszítéseit és a falu próbálkozásait, hogy létezni tudjanak egyáltalán. Nagyon szomorú és elkeserítő. 3 gyermekes (nem munka, hanem) állás- és fizetésnélküliként én is érzem a bőrömön a nehézségeket.
De van remény! Nem tudom, hallott-e már a szívességbankokról, vagy más néven időbankokról, kalákakörökről?
&#8222;Segíts magadon, Isten is megsegít." A legtöbb ember pénzhiányban szenved, viszont mindenki ért valamihez. Van, aki házat tud építeni, van, aki gyógyít, van, aki könyvel, van, aki nagyszerű lekvárt főz, és még sorolhatnám. A szívesség-bankot a városi embereknek találták ki okos közgazdászok, mégpedig azért, hogy pénz nélkül is tudjanak boldogulni a kisebb-nagyobb helyi közösségek. Hogyan működik egy szívesség-bank?
Nagyon egyszerűen. Valaki vállalja, hogy vezet egy listát, amelyen a közösség tagjainak számon tartják az elvégzett munkáját, és a másoktól kapott szívességeit. Mindezt nem igazi, hanem jelképes pénzben &#8222;könyvelik".
A tagok minden hónapban közzéteszik egy hírlevélben, hogy ki milyen szolgáltatást vagy terméket kínál éppen, és kinek mire van szüksége.
Minél hosszabb a tagok listája, annál nagyobb a kínálat a termékekben és szolgáltatásokban, így mindenki megtalálja, amire szüksége van, és azt is, amit ő tud adni. Az egészben az az igazán nagyszerű, hogy nem annak kell visszaadni a szívességet, akitől kaptuk, hanem annak, akinek éppen a mi tudásunkra, termékünkre van szüksége. Mi itt Szegeden mostanában indítunk egy szívességbankot. Elég sok anyagot összegyűjtöttem, amit nagyon szívesen megosztok Önökkel. Isten áldását kívánom Önöknek sok szeretettel:
Bernáth Csilla
6710 Szeged, Rosta köz 17.
62/419-112
bernathcsillag@gmail.com

zagjozsef@gmail.com

(Zag József, 2010.09.21 15:31)

Tisztelt Sztankovánszki Lászlóné képviselő asszony!
A nővérem férje Sztankovánszky Imre/báró,vitéz/
Kastélyuk Baranya megyében,Alsómocsoládon volt.
Édesanyja gróf Majláth Stefánia. A Sztankovánszki név nem túl gyakori,ezért is keltette fel figyelmemet egy TV.riport az Önök falujáról.Megköszönném,ha lenne szíves tájékoztatni az Önök családfájáról a fenti e-mail címen! Köszönettel és üdvözlettel Zag József

6723 Szeged

(Király Katalin, 2010.03.04 12:36)

Fájó szívvel írom e levelet kicsiny falum honlapjára.
Megtörtént és visszavonhatatlan dolog: Édesapám,

Király János

a falu elszármazott, de lelkes pártolója 2010. január 31-én 80 éves korában elhunyt.

Király Kati

Dús Ildikó részére

(Ogrincs Pálné/Barlabás Valéria/, 2009.10.27 18:18)

Kedves Ildikó!
Lázasan készültünk a hír hallatán, hogy találkozónk lesz a szülőfalunkban.
A program nagyon jól éreztette velünk, hogy értünk, és rólunk szól az istentisztelet a kis templomunkban, ahol valaha megkereszteltek minket. A temlomban a kínai közmondás jutott eszembe:
"Vehetsz házat, de otthont nem, vehetsz ágyat, de álmot nem,vehetsz órát, de időt nem, vehetsz könyvet, de tudást nem, vehetsz pozíciót, de tiszteletet nem" Otthon éreztük magunkat újra itthon.
A találkozónkat a szeretet hatotta át.
Köszönjük az "üvegbe zárt " jó hazai földet, a kedves műsort, amellyel kedveskedtek nekünk.
Sok sikert kívánok a hagyományok ápolásához Királyné Pirike néninek és Dús Bélának.
Megköszönöm a szép napot valamennyi szervezőnek, bízunk benne, hogy lesz következő is.
További jó munkát kívánok a falu lakossága és vezetése részére: a Barlabás család és Jenei Franciska nevében:Ogrincs Pálné

kirka55@gmail.com

(Király Katalin, 2009.10.25 13:30)

Kedves Mindenki!

Nagy-nagy élmény volt a tegnapi nap, újra otthon érezhettem magam kicsiny falumban.
Köszönet a rendezvény szervezőinek a fáradságos munkáért amivel sikerült megszervezni a II. 5 éves találkozót.
A rendezvény megnyitásaként jó volt hallani a kis templom misére hívogató kongatását, mely most nekünk és értünk szólt "MAGYARDOMBEGYHÁZIAKNAK".

Örömmel tapasztaltam, hogy a falu rendezett, tiszta és a kreatív ötletek sem hiányoznak: kialakításra került a szabadtéri múzeum, egy csodálatos könyvtár társalgóval és a számítógépes munkaállomások internet hozzáférési lehetőséggel.

Azért a sok szép mellett sajnos volt egy fájdalmas élmény is: az iskola pusztulása.
Lehet, hogy annak megmentésére is sor kerül egyszer.(?)

Kívánok a falu lakosságának és vezetőségének sok-sok kitartást és jó egészséget a további munkákhoz.


szép napot mindenkinek Király Kati

mdhaz@freemail.hu

(Hivatal, 2009.10.06 00:36)

Nem találom a polgármesteri hivatal alapadatait, pedig annak közlését törvény írja elő...

komárom -esztergom megye

(Setény Sándorné/szül: Fülöp Ilona, 2009.08.04 19:25)

Nagyon véletlenül találtam rá a magyardombegyházi
honlapra.Minket is elsodort az élet jó messzire a
szülőfalunktól...39év távlatából jó,sok mindenre
vissza emlékezni.Üdvözlöm az otthoniakat,akik már alig vannak.Üdvözlöm az elvándoroltakat /mint amilyenek miis vagyunk/bárhova is sodorta az élet őket is.Jó egészséget mindenkinek, Ilonka és Sándor!

Rhyl, Egyesult Kiralysag.(United Kigdom)

(Arpad Borsi, 2009.04.01 01:57)

Tisztelt Magyardombegyhaziak.Jelenleg 43 eves vagyok es igen hosszu ideje az egyesult kiralysagban elek.Sokszor eltoprengek azon,hogy vegul is hogy vetett engem a sors oly tavol hazamtol.Battonyan szulettem,magyardombegyhazan laktunk,9 eves koromig,tehat a kis gyermekkori elmenyeim igazan kotodnek a faluhoz.A kepeket nezve,sajnos latom a Refrmatus templom ahol anno keresztelve lettem,igen leromlott.Remelem,sikerul a falunak ujra elednie.Nem tudom,ajon egyszer sikerul-e oda latogatnom,hogy megegyszer vegig setaljak a Zalka Mate uton.Nagyon szeretnek egyszer egy napot legalabb ra szanni.A Ciko halom legendajara magam is emlekszem,habar az itt leirtaktol egy kicsit eltero valtozatot ismerek.Egyebkent edesnyamat Hajdu Zsuzsannanak hivtak,korzeti noverkent dolgozott.Ha lehetseges,szeretnek egy kicsit tobb kepet latni es tobbet hallani a falu eleterol.A telepules minden regi es uj lakojanak sok sikert es eredmenyt kivanok.Tisztelettel.: Borsi Arpad angliabol. 2009,03.31.Rhyl.