Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Koldulás után eltemetik a dél-békési falut

2010. október 20. 16:34 K. E.

Dús Ildikó, Magyardombegyház polgármestere úgy érzi, hogy azokon a helyeken, ahol a sorsukról döntenek, továbbra sem vesznek tudomást a gondjaikról és a segítségnyújtás apró szikráját sem tapasztalják.

Ebben a hitében megerősítette az a levél, amit Tállai Andrástól, az önkormányzatokért felelős államtitkártól kapott. A nem egészen 300 lakosú dél-békési falu anyagilag teljesen ellehetetlenült. Minden, a talponmaradáshoz szükséges támogatási kérelmüket elutasították. Ezért adósságrendezési eljárást kértek.

— Az államtitkár úr bő három héttel azután válaszolt a levelünkre, hogy a Parlament előtt koldultunk. Válaszában azt taglalta, mi a feladatunk az adósságrendezési eljárás folyamatában. Kissé elkésett a tanácsokkal. Pénteken már a testület elé kerül a válságköltségvetésünk — mondta Dús Ildikó.

A polgármester kiemelte, a válságköltségvetéssel sem mennek sokra. Az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű települések támogatásaként kapott előleget (mivel a támogatást nem kapták meg) részletekben vissza kell fizetniük. A havi részlet 856 ezer forint, a kamat plusz 196 ezer forint. A falu havonta nem kap ennyi normatívát.

— Bevételünk nem lesz, a kiadásokat sem lesz miből fedezni. Fogalmunk sincs, hogy novemberben miből fizetünk a dolgozóinknak, illetve hogyan rendezzük a szomszédainkkal társulásban ellátott feladatok ránk eső részét.

Dús Ildikó leszögezte, a koldulásuk nem volt eredményes, „éhen haltak”. Azt tervezik, végső elkeseredésükben a Parlament előtt eltemetik a falut: jelképesen egy szociális koporsóban.

 

Továbbra is kilátástalan a kolduló falu helyzete

2010. október 6. 17:23 K. E.

Nehéz anyagi helyzete miatt Magyardombegyház az elmúlt hetekben többször megkongatta a vészharangot. Koldultak is a parlament előtt.

Jó néhány település szimpátiáját kivívták, de úgy érzik, azok, akik tehetnének értük, nem akarnak tudomást venni róluk. A napokban Tállai András önkormányzati államtitkár levélben hivatalosan is értesítette a település vezetését arról, hogy nem kapták meg a működésképtelen önkormányzatok egyéb támogatását. — A levél szerint ebben a támogatásban elsősorban azok az önkormányzatok részesülhetnek, amelyek működőképessége a megfontolt, jogszabályi előírásoknak megfelelő, takarékos gazdálkodás ellenére sem biztosítható — mondta Dús Ildikó újraválasztott polgármester. — A levélben felsorolt paramétereknek megfelelünk, egy kivétellel: nincs hitelünk. Nem adnak a bankok sem az önkormányzatnak, sem a lakosságnak, hiszen szinte forgalomképtelenek az ingatlanjaink. Orbán Viktor miniszterelnök úr viszont velünk kapcsolatban, de általánosságban azt nyilatkozta, azért jutott nehéz helyzetbe számos település, mert eladósodtak. Akkor most legyen kölcsöne egy településnek, vagy ne legyen? Összeszámolni sem tudom, hány helyre juttattuk el a levelünket, melyben a problémát vázoltuk. Úgy érzem, senki sem olvasta el. Sokáig nem leszünk türelmesek... — összegezte a polgármester, majd megismételte, minden kötelező feladatra normatívát ad az állam a lakosságszám után. Mivel a faluban 300-an sem élnek, ezért a kapott összeg nem fedezi a feladatokat. — Október elején az óvónők és a 4 köztisztviselő megkapták a fizetésüket. A segélyek ránk eső 30 százalékát is sikerült előteremteni. A helyiek, átérezve a falu helyzetét, soha nem látott aktivitással fizették be a kommunális és a gépjárműadót. Továbbra is kérdés, mi lesz a jövő hónapban? Mi lesz Kisdombegyházzal és Dombegyházzal? A társulások ránk eső részét nem tudjuk fizetni.


Orbán Viktor Szarvasi reagálása

— Ön ma nálunk vendégeskedik, az egyik békési kistelepülés, Magyardombegyház vezetői viszont a Parlament előtt vannak. Ahogy ők mondták, „koldulni” mentek, mert az önkormányzat a csőd szélén áll. Mit tud nekik és a többi, hasonlóan nehéz helyzetben lévő községnek ígérni?
— Több száz olyan település van Magyarországon, amely eladósodott az elmúlt nyolcéves időszakban. Hiteleket vettek fel, melyeket föléltek, így az adósság most agyonnyomja őket. Megvárjuk, hogy vasárnap az emberek válasszanak maguknak közbizalmat élvező vezetőket és utána a csőd szélére sodródott települések új vezetőivel leülünk és megbeszéljük a jövőt. Ha egy vállalat, egy település, egy intézmény csődben van, akkor jobb az egyenes és őszinte beszéd: rendezni kell a helyzetet, majd meg kell teremteni az élet folytatásának lehetőségeit.

 

Koldulás miatt szünetelt az ügyfélfogadás Magyardombegyházon

2010. szeptember 27. 09:01 , Legutóbb frissítve: 2010. szeptember 27. 14:00 k. e. - Beol

Koldulás miatt ügyfélfogadás nincs – ezt olvashatták a magyardombegyháziak a polgármesteri hivatal bejárati ajtaján. A falu lakóinak egy része ugyanis Budapestre indult a Parlament elé koldulni.

A nem egészen 300 lakosú dél-békési kistelepülés számára ez az utolsó szalmaszál. Minden támogatási kérelmüket elutasították. Nem kaptak önhikit, kimaradtak a működésképtelen önkormányzatok egyéb támogatásaiból, a számlájukat zárolták. A választások utáni első napon fizetést sem tudnak adni a dolgozóknak, ezért döntöttek a koldulás mellett.

Reggel 17 helyi lakos szállt fel a fővárosba induló buszra, táblákkal felszerelkezve. Egy levelet szeretnének átadni a belügyminiszternek és a Parlament elnökének, amelyben leírják sanyarú helyzetüket. Reménykednek, hogy valaki átveszi tőlük a dokumentumot és a koldulás eredményes lesz.11:30 - A demonstrálók buszán nincs viccelődés – mondta el a különítményt kísérő kollégánk, Kovács Erika. Gyászos a hangulat és hagymaszag terjeng a levegőben. A koldulni indulók ugyanis hoztak magukkal egy kis munkát. Az utóbbi hetekben a lakosság egy részének az egyetlen megélhetése, amivel a kenyérre valót teremtik elő – úgy 25-en hagymáznak a faluban - a hagymapucolás. Mostanában már más idénymunka nincs.

Kegyetlen feladat ez, de a lakosságnak nagy segítség a bérpucolás. Egy mázsa pucolt hagymáért 1700 forint jár, 12 óra napi munkával 800 és 1500 forint között lehet keresni – mondta Tóth Árpád munkavezető. Hozzátette, máshol még kevesebbet keresnek a hagymapucolók, itt azért fizet ennyit a vállalkozó, mert az önkormányzat ingyen biztosítja a helyiséget.

Azt már a hagymapucoló asszonyok mondták el, hogy beleivódik a vérükbe is a szag, amit az illatos szappan sem mos le. Van, aki úgy alszik, hogy a paplan alatt tartja a kezét, hogy ne érezze a hagyma erős szagát. A pucolók szeme minden este vörös, sírnak a hagymától és siratják a falut. Most is hoztak magukkal hagymát. Pucolni fogják a parlament előtt – mondta Dús Ildikó polgármester.

Aki ad pénzt a falu megmaradásáért, annak cserébe egy pucolt hagymát adunk mivel nincs másunk – tette hozzá a település első embere, miközben az autópálya túloldalán Orbán Viktor és kísérete haladt nagy sebességgel Békés megyei irányába.

Nem csak hagymát hoznak Pestre, táblákat is: „Magyardombegyház túlélésért koldulunk!”, „Kérjük, segítsék megmenteni Magyardombegyházt!”, „Mi is az ország része vagyunk!”, „Nem tüntetünk, koldulunk!”12:27 - A Parlament előtt újságírók hada várta a magyardombegyháziakat, akik táblával a kezükben vonultak az ország háza elé. Hozták a kisszékeket, több zsák hagymát, kalapokat és három zászlót: a magyar zászlót, falu zászlaját, és egy fekete színű lobogót. Hozzáláttak a hagymapucoláshoz, interjút adtak. Idő közben két rendőr is megérkezett, akik eddig még nem tettek semmit. A magyardombegyháziak, hogy ne tűnjön nagy csoportosulásnak, 4-5 fős társaságokra váltak szét.

12:35 - A rendőrök udvariasan megvárták, amíg befejezte az egyik televíziótársaságnak adott interjút Dús Ildikó polgármester, majd félrehívták. Arra voltak kíváncsiak, hogy a rendőrségnek bejelentették-e ezt az akciót. A polgármester válaszában elmondta, ez nem demonstráció, ők koldulni jöttek a falu érdekében. Ennek ellenére elkérték a személyi igazolványát, ami azonban a buszban maradt, így elő kell keríteni. Tegnap egyébként faxot küldtek a belügyminiszternek és a házelnöknek, amelyben tájékoztatták a két érintettet, hogy szeretnék, ha fogadnák őket és átvennék a falu helyzetét taglaló levelet, amely nem petíció, hanem helyzetjelentés.

Botlik Attila, a falu egyetlen polgárőre megmutatta a szatyrát: mindössze 4-5 szelet kenyér van benne. Erre telik, nincs mivel megkennem – nyilatkozta a riportereknek. Nem csak az újságírók követik az eseményeket: külföldiek turisták, akik eredetileg a Parlamentet jöttek megnézni fotózzák őket, magyardombegyház így bekerül a családi fotóalbumba, mint magyarországi érdekesség.12:50 - Újabb rendőr érkezett a helyszínre, aki közölte, hogy tábla van a nyakukban és a kezükben, ez pedig demonstrációnak számít. A koldulók elmondásuk szerint azt az információt kapták, hogy ez akár 150 ezer forintos bírságot is vonhat maga után. Erre az egyik koldus, Nyilasi Sándor azt mondta, ha kell, akár le is üli az összeget. Mindenki hangsúlyozta, ők nem demonstrálnak, csak koldulnak a falu megmaradásáért. Végül a polgármester úgy döntött, összeszedik a táblákat és ezek nélkül vonulnak a Belügyminisztérium elé.13:50 – A Belügyminisztériumba menet értesült a magyardombegyházi küldöttség, hogy a Parlamentben nem veszik át a levelüket, ha akarják, azt letehetik a postázóban. A Belügyminisztériumban viszont Mányai Zoltán sajtófőnök és Farkas Zsolt kabinetfőnök személyesen vette át a levelet. Mint fogalmaztak, a magyardombegyháziak nincsenek egyedül, hiszen sok település jár hasonló cipőben. Mányai Zoltán szerint ez az elmúlt nyolc év kormányzásának az eredménye, de már dolgoznak a problémák felszámolásán.

A küldöttség pénzügyi segítséget nem kapott, viszont megígérték, hogy anyagukat áttanulmányozzák. A magyardombegyháziak csalódottan távoztak, s lassan hazaindulnak a fővárosból. A „koldusok” közül Szilasi Sándor úgy fogalmazott: „mint télen a havat, minket is leráztak”.

A választások lebonyolítására kapott pénzt Magyardombegyház
 
Pénteken reggel Pintér Sándor belügyminiszter személyesen érdeklődött a megyei főjegyzőnél, mi vezetett Magyardombegyház pénzügyi ellehetetlenüléséhez.
Erről írásos beszámolót is kért — tájékoztatta lapunkat Dús Ildikó, társadalmi megbízatású polgármester.
A belügyminiszter intézkedett, hogy kifizethessék a magyariak az internetszámlát, az önkormányzati választás lebonyolítása érdekében.
Pénze azonban továbbra sincs a falunak. Hétfőn 11 órától egy busznyi magyardombegyházi koldul a Parlament előtt, hogy felhívják a közvélemény figyelmét a helyzetükre.

A választásokra sincs pénz Magyardombegyházon

2010. szeptember 23. 15:12 K. E.

Magyardombegyház a működésképtelen önkormányzatok egyéb támogatása második ütemében sem kapott támogatást. Dús Ildikó, Magyardombegyház polgármestere lapunktól tudta meg, hogy elutasították a kérelmüket.

 

Magyardombegyház a működésképtelen önkormányzatok egyéb támogatása második ütemében sem kapott támogatást. Pintér Sándor belügyminiszter szeptember 21-én döntött a támogatottak listájáról. Összesen 489 település kapott segítséget, összesen 1 984 100 000 forintot. Ebből a forrásból Békés megye 12 településére 40,6 millió forint jutott. A legnagyobb összeget, 15 millió forintot Mezőkovácsháza kapta.

Dús Ildikó, Magyardombegyház polgármestere lapunktól tudta meg, hogy elutasították a kérelmüket. 

— Úgy látszik, hogy feketelistára kerültünk — nyilatkozta a hír hallatán, döbbenetét nem titkolva. A falu ellehetetlenült pénzügyi helyzetében utolsó szalmaszálként reménykedett a belügyminiszter pozitív döntésében.

— Vajon mi kell még, azon túl, hogy megfelelünk a feltételeknek, hogy bebizonyítsuk, valóban rászorulunk a működésképtelen önkormányzatok egyéb támogatására? Az nem elég, hogy adósságrendezési eljárást is kértünk magunk ellen?

A polgármester hangsúlyozta, még az önkormányzati választást sem tudják megtartani, addigra az internetet is kikapcsolják az önkormányzatnál.

— A falu lakóinak 80 százaléka a Fideszre szavazott tavasszal. Akkor jöjjön ide személyesen Orbán Viktor és mondja meg a lakosságnak, „Bocs, de most sem kaptok támogatást!

Dús Ildikó elmondta, hétfőn a Parlament előtt koldul a falu lakóinak egy része a megmaradásukért.

Működésképtelen önkormányzatok egyéb támogatása II. ütem
Település támogatás/millió forint
Csabacsűd 3,5
Dombegyház 5
Dombiratos 1,2
Ecsegfalva 1,2
Kardos 2
Kevermes 1,5
Kisdombegyház 1,2
Mezőhegyes 2,5
Mezőkovácsháza 15
Pusztaottlaka 2,5
Sarkadkereszttúr 1,5
Zsadány 3,5
Forrás: Belügyminisztérium

Az államtitkár elfoglalt, a falu csődbe megy

2010. szeptember 23. 09:19 K. E.

„Oldják meg, ahogy tudják!” — ezt a mondatot kapta segítségképpen Dús Ildikó, Magyardombegyház polgármestere. Mint arról már korábban írtunk, a dél-békési kistelepülés anyagilag ellehetetlenült.

Nem kaptak önhikit (önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került önkormányzatok támogatása), aminek előlegét kamatos kamattal kell visszafizetniük. A működésképtelen önkormányzatok egyéb támogatására benyújtott kérelmüket is elutasították. Most a pótelbírálásra várnak.

A segítségkérés miatt próbálja a polgármesternő felvenni a kapcsolatot Tállai Andrással.

— A Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkárát másfél hét alatt legalább nyolcszor kerestem telefonon. A titkárnőkig jutottam. Az államtitkár úr elfoglalt, megértem. Kedden az egyik titkárnő újból elmeséltette velem, miért szeretnék beszélni Tállai Andrással. Mikor a mondandóm végére értem azt mondta a hölgy: „Oldják meg, ahogy tudják!” — és letette a telefont. Dús Ildikót hidegzuhanyként érték a halottak.

— Üzenetnek vegye a falu a titkárnő reagálását? Érdekel valakit, hogy mi van a kistelepülésekkel? Ezt kérdezik tőlem a helyiek is. Más lehetőségünk nincs, marad a koldulás, megyünk Budapestre.

Simonka György, a térség országgyűlési képviselője azt mondta, a problémák felszínre kerülésekor tájékoztatta Tállai Andrást Magyardombegyház helyzetéről.

— Államtitkár úr azt felelte, naponta sokan keresik meg ugyanezzel a gonddal. Ez sajnos az elmúlt nyolc év öröksége.

A Belügyminisztérium sajtóosztálya megkeresésünkre azt válaszolta, a kormány azon dolgozik, hogy az önkormányzatok feladatait, finanszírozási, gazdálkodási rendszerét áttekintve olyan komplex megoldást dolgozzon ki, amely átlátható és működőképes rendszer kialakításához vezet. A titkárnő szavaira nem reagáltak.

 

Magyardombegyházon szeptember 1-jétől bizonytalan ideig szünetel az óvoda. A kicsik nem maradtak ellátás nélkül. A falugondnoki szolgálat naponta viszi őket a szomszédos Kisdombegyházra. A két kistelepülésen összesen egy csoportnyi óvodás él.

A két falu sok mindenben hasonlít egymásra. Sok az idős ember, kevés a kisgyermek és a települések pénze is. A két óvodát szeptember 1-jétől magyardombegyházi székhellyel óvoda-bölcsőde társulás formájában működtetik. Akkor még egyik településen sem gondolták, hogy napra pontosan egy évvel később újabb változás áll be a két gyermekintézmény életében.

Arról már beszámoltunk, hogy Magyardombegyház nem kapta meg az első félévben az önhibájukon kívül nehéz helyzetben lévő önkormányzatok (önhiki) támogatását, aminek előlegként folyósított összegét, valamint az előző két évi túlfizetést is vissza kell a településnek fizetnie, méghozzá kamatos kamattal. A belügyminiszter „A működésképtelen önkormányzatok egyéb támogatása” pályázatát is elutasította a falunak. Magyardombegyháznak az óvoda volt az utolsó lyuk a nadrágszíjon.

— Az intézményt továbbra is társulás formájában működtetjük Kisdombegyházon, egységes óvodaként — mondta Dús Ildikó.
Magyardombegyházon 1996-tól volt önálló az óvoda. Évről évre több pénzzel kellett az önkormányzatnak kiegészítenie az állami normatívát. Az összeg már elérte volna a 7 millió forintot.

— Mivel a normatíván kívül éves szinten saját bevételként mindössze 1,5 millió forint folyik be, a többletet más területtől kellett elvonni — folytatta a település vezetője, aki elmondta, ha nem lenne anyagilag ellehetetlenült helyzetben a falu, az ésszerűség akkor is azt diktálta volna, hogy a két falu gyerekei egy óvodába járjanak. Magyar- és Kisdombegyháznak összesen 27 óvodása van, ebből 10 magyari.

— A szülők megértették a helyzetet, a gyerekeket nem hagytuk sorsukra. A falugondnoki busszal két fordulóban visszük át őket Kisdombegyházra. A két óvoda közötti távolság két kilométer. A kisbuszban a KRESZ előírásai szerint ülésmagasítót, biztonsági övet használnak a gyerekek. Hogy minden rendben legyen, magam ellenőriztem — mondta Dús Ildikó.

A gyerekeknek a kisbusz indulásáig sem kell az utcán fagyoskodniuk. Az óvodában gyülekeznek 7-8 óra között, fűtési idényben majd melegben. A dajkájuk kíséri őket. Visszaérkezésük után ugyanonnan vihetik haza a szülők a csemetéiket.


A magyardombegyházi óvodaépület emellett közösségi funkciókat tölt be a jövőben. Hétköznaponként 14—16 óra között felügyelet mellett ott tartózkodhatnak a 6—14 éves korú gyermekek. Leckét írhatnak, játszhatnak, megvárhatják, amíg a szüleik hazaérkeznek.

— Nem okozott problémát, hogy a magyardombegyházi gyerekek hozzánk járnak —  mondta Tonka Istvánné kisdombegyházi polgármester. — A gyerekek ismerik egymást. A nyári zárva tartások idején hol itt, hol ott töltöttek néhány hetet. Jártam az oviban, ahol jó a hangulat. A szülőknek sem volt kifogásuk a magasabb létszám ellen.

A két falu gyerekei egy csoportot alkotnak. Két óvónő, két dajka foglalkozik velük, két közcélú takarítónőt is foglalkoztatnak. Az összevonás miatt két óvónő leépítésére kényszerült a társulás.

 

 

 

A Parlament előtt koldulna a polgármester

Kép

A 284 lakosú Magyardombegyház önkormányzata adósságrendezési eljárást kezdeményezett önmaga ellen. Már nincs több lyuk a „nadrágszíjon”. Ha nem történik csoda, a falu kasszájában az elkövetkező másfél évben egy fillér sem lesz. Anyagi ellehetetlenülésük magával ránthatja a másik két Dombegyházt is.

Magyardombegyház Dél-Békés legapróbb és legszegényebb faluja. Minden kötelező feladatot társulás formájában látnak el. A polgármester társadalmi megbízatású. Az önkormányzatnak 4 saját közalkalmazottja van, a falugondnok, a takarítónő, a temetőgondnok és a házi segítségnyújtó. Október 5-én egyikük sem számíthat fizetésre.

Magyardombegyház nem kapott önhikit (önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok támogatását). Az önhiki-előleget — kamatos kamatostul mintegy 8 millió forintot — vissza kell fizetniük. Remélték, hogy a működésképtelen önkormányzatok egyéb támogatására benyújtott kérelmüket pozitívan bírálják el. Ám ott sem kerültek a támogatottak listájára.

 KépDús Ildikó polgármester eltökélt— Hitelt sem kapunk. Az ingatlanjainkat nem fogadják el fedezetként. A lakosok sem kapnak ingatlanalapú jelzáloghitelt. A magyardombegyházi ingatlanok szinte eladhatatlanok — mondta Dús Ildikó. A polgármester napi kapcsolatban áll a térség országgyűlési képviselőjével.

— Simonka György több követ megmozgatott, de eddig ő sem járt sikerrel.

Magyardombegyház kérelemmel fordult a Magyar Államkincstár (MÁK) elnökéhez, engedjék el az önhiki-előleg visszafizetését. A törvény ezt nem engedi. Szeptember 28-án és év végéig minden hónapban 875 ezer forintot emelnek le a számlájukról, ami közel akkora összeg, mint a havi normatívájuk.

— Nem kaptunk még választ a MÁK-tól arra, hogy a fennmaradó összeget 12 vagy 36 hónap alatt kell-e kifizetnünk — folytatta Dús Ildikó. A hétfői képviselő-testületi ülésen úgy döntöttek, utolsó „bástyájukat”, a társulásban fenntartott óvodát bizonytalan időre szüneteltetik. A 10 óvodás szeptembertől Kisdombegyházra jár.

A polgármester kedden falugyűlésen a lakosságot is tájékoztatta a kialakult helyzetről. Az önkormányzat adósságrendezési eljárást kezdeményezett önmaga ellen, mellyel eddig, Dús Ildikó tudomása szerint, az összes hazai önkormányzatból 22 élt.

Csődközelben vannak a kis falvak

 

2010. augusztus 2. 19:03 Cs. I. - K. E.

 Az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű települések közül nem minden igénylő kapott támogatást. A „kiesőknek” a júliusig folyósított előleget is vissza kell fizetniük. Több település idén már nem is pályázott az egyre szigorodó feltételek miatt. A dél-békési kis falvak is nagy bajban vannak.

 

 — Az utóbbi két évben nyertünk, de a 2008-as önhikiből 632 ezer forintot, a 2009-ben kapott összegből 1,7 millió forintot vissza kell fizetnünk, méghozzá kamatostul — mondta Dús Ildikó polgármester. A falu idén is pályázott.
— Előlegként a 2009-es támogatás 70 százalékát igényeltük, melyet a Magyar Államkincstár (MÁK) július 31-éig folyósított. A hiánypótláskor sem merült fel, hogy kiesünk a rostán — folytatta a településvezető.

Az idei előleget is vissza kell fizetniük. A havi törlesztőrészlet összességében több lenne, mint amennyi normatívát kap a falu. A magyardombegyháziak levélben kérték a MÁK elnökét, hogy december 31-éig függesszék fel a visszafizetést. A térség országgyűlési képviselőjétől is ígéretet kaptak, hogy amiben lehet, segít.

— Képviselő-testületünk úgy döntött, átgondoljuk, hogyan lehet tovább csökkenteni a feladatellátást. Minden társulásban működik: az óvoda, az iskola, a körjegyzőség, az egészségügy. A drasztikusan lecsökkent gyermeklétszám miatt a Kisdombegyházzal társulásban fenntartott óvodánk működésének szüneteltetése jöhet szóba, ahová 8 ovis és két bölcsődés jár — vázolta a polgármester, aki attól tart, nehéz helyzetük a társulások működését is veszélybe sodorhatja.

A szomszédos Kisdombegyház idén már nem pályázott önhikire. Nekik is vissza kell fizetniük az előző két évi önhiki egy részét, erre 12 havi részletfizetést kaptak. Az idei előleget pedig egy összegben térítették meg, hogy megússzák a kamatot — tudtuk meg Tonka Istvánné polgármestertől.

 

A békéssámsoni önkormányzat több mint tíz éve igényli az úgynevezett önhikis támogatást. Barna Jánosné polgármester úgy fogalmazott, szerencsére minden alkalommal megítélték részükre a pénzt. Az már más kérdés, hogy amit kapnak, mire elég.

— Idén több mint 31 millió forintot igényeltünk, a megítélt támogatás 16,6 millió forint. Az a mi nagy bánatunk, hogy az állami támogatás és saját bevételeink mértéke nem követi az inflációt. Mindent elkövetünk a feszes, takarékos gazdálkodás érdekében — érvelt a település vezetője. A jelenleg is zajló beruházásuk a közüzemi számlák csökkentését szolgálja. A község valamennyi oktatási-nevelési intézményében az ilyen felújításokat már megtették.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

jessivan1@hotmail.com

(jessica Van, 2015.11.28 12:42)

Szüksége van egy kölcsönt fizetni számlát vagy pénzre van szüksége, hogy elkezdheti felépíteni saját üzletét, forduljon hozzánk, mint mi adja ki kölcsön alacsony, mint 2% -os kamatláb is adunk a hosszú és rövid idő lejárta többet akarsz velünk a kapcsolatot emailben jessivan1 @ hotmail .com