Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Magyardombegyház címere

2008.04.19

 

 

Kép

 


A címer alapja csücsköstalpú, oldalt karcsúsított pajzs. A pajzs színei a magyar zászló színeivel megegyező piros, fehér, zöld színeket tartalmazza.

A pajzs alsó harmadában domborodó zöld mező a Magyardombegyház nevében is szereplő „domb” szót adja vissza. A zöld dombon egy templom áll, a település templomának stilizált mása, egyúttal az „egyház” szó megfelelője.

A pajzs uralkodó szimbóluma egy búzakalászt tartó páncélos kar, ami a Bíró család címeréből lett átmentve örökségül. (A község földjei annak idején a nemesi Bíró család tulajdonában voltak.) A kar védőn átkarolja a templomot, ezáltal az egész települést. A kézben tartott kalász a község mezőgazdasági jellegére, a munkára és megélhetésre enged asszociálni.

Ezt domborítják ki a csücsökben lévő dohánylevelek is, mivel az első telepesek meghatározó tevékenysége a dohánytermesztés volt.

Az arany koronán található „isten báránya” a kristusi keresztes zászlóval, a Szentistváni államalapítás jelképe, mely egyben a község keresztény vallására is utal.

A korona a település valamikori kincstári jellegét is szimbolizálja.

A címeren kétoldalt lefutó növény az életfa jelképe.

A pajzs alját egy vágott farkú félköralakú szalag zárja a település nevével.